Utdanningssystemet

Udanningssystemet i USA

Det finnes mange studiebegreper brukt rundt i verden, og hvis du vil studere i utlandet kommer du garantert til å møte på noen begreper du ikke kjenner igjen fra det norske utdanningssystemet. For å gjøre det lettere for deg, finner du her en oversikt over de begrepene du oftest støter på i USA.

CREDITS/UNITS/POINTS

Studiepoeng på college og universiteter i andre land kalles ofte credits, units eller points. Hvert fag du tar gir deg et visst antall poeng, avhengig av vanskelighetsgrad og arbeidsmengde. I USA og Canada får du mellom 12 og 16 credits for ett semester med heltidsstudier. Dette er normalt 5 fag som alle er verdt 3 credits.

MAJOR/MINOR/ELECTIVES

I hver grad inngår et visst antall fag. Disse kaller man Majors, Minors og Electives. Major er hovedfaget (flest poeng), Minor er det nest største faget, og Electives er tilvalgsfag du kan ta for å få nok poeng til å oppnå en fullverdig grad, og disse varier fra student til student, og er ofte valgt utifra interesse.

Mange skoler i USA tilbyr diplom- og sertifiseringsutdanninger. Disse har et sterkt praktisk fokus, med fag innen et spesielt fagområde.

UNDERGRADUATE STUDIES

Universitetsstudier som fører til en associate’s degree eller en bachelor’s degree. Tilsvarer en norsk bachelorgrad.

ASSOCIATE’S DEGREE

En høgskolegrad som du normalt oppnår etter to år med studier. Det kan for eksempel være en Associate of Arts eller Associate of Science.

BACHELOR’S DEGREE

En bachelor’s degree tilsvarer som regel en norsk bachelorgrad. Omfanget er vanligvis fire års heltidsstudier i USA. Eksempler: Bachelor of Arts, Bachelor of Business Administration eller Bachelor of Science.

Du kan ta en Bachelor of Arts med Communication som Major, Sociology som Minor og English, Psychology og Drama som Electives.

GRADUATE/POSTGRADUATE STUDIES

Høyere utdanning på universitet som du kan søke på etter en avsluttet bachelor’s degree eller norsk bachelorgrad. Kan føre til en master’s degree.

MASTER’S DEGREE

En master’s degree krever at du har tatt en bachelor’s degree eller norsk bachelorgrad. En master’s tar normalt sett ett og ett og et halvt til to år.

GPA – Grade point average

Mange college og universiteter i USA aksepterer kun studenter som oppnår en spesiell GPA. Dette er en middelverdi av dine karakterer. Hvor høyt eller lavt din GPA kan/må være for å bli akseptert til utdanningen er det opp til hvert college eller universitet å bestemme.

Du kan lett regne ut din GPA med dine norske karakter ved å bruke informasjonen nedenfor:

Norsk karakterAmerikansk karakterVerdi
6A4
5B3,5
4C3
32,5
22
FF0

Først og fremst setter du sammen hvor mange du har av hver karakter (antall 6,5,4 osv.) og så multipliserer du disse med verdien.

Regneeksempel 

5 E (5×2) = 10
10 C (10×3) = 30
15 A (15×4) = 60

Legg sammen din totale poengsum og del så disse på antall fag du har tatt.

100/30 = 3,3 er din GPA

Meld din interesse

Vil du vite mer om studier i utlandet med IBS?

Fyll ut interesseskjemaet, så kontakter vi deg. Legg gjerne ved en beskjed om du har spesielle spørsmål du vil ha svar på. Vi ser frem mot å hjelpe deg!

Bestill informasjon

Vil du få mer informasjon tilsendt?

Her kan du bestille en informasjonspakke. Du får den tilsendt i posten og inneholder blant annet brosjyre, prisliste og utdanningsguide – og skulle du ønske mer spesifikk informasjon er det bare å skrive det inn i kommentarfeltet!