Markedsføring og makt i julestria

Julenissen har etablert seg selv som kanskje verdens beste merkvare. Ikke er gjenkjenner nærmest alle ham verden over, han har også være dyktig til å velge seg strategiske partnere.

Julenissen – et brand og content marketing på sitt beste

Alle gjenkjenner Julenissen. Med sitt hvite skjegg, røde drakt, svarte støvler og belte og sin lettere overvekt er Julenissen en av de mest kjente figurene i hele verden. Dette til tross for veldig ulike juletradisjoner i ulike land. Om du feire jul 24. desember eller 1. januar, spiser kalkun eller pinnekjøtt, har christmas pudding eller pepperkaker til dessert – julenissen holder seg overraskende lik.

Selv om Julenissen til og med er kjent under ulike alias (Santa Claus, Father Christmas, Papa Noel, Weihnachtsmann m. fl.) så er han i formen den samme.

Julenissen har altså skapt seg et eget brand, en merkevare som blir gjenkjent av de fleste og på lang avstand. Her er fremførelsen med farger og fremtoning så gjennomgående at vi vet hvem det er, selv med bare en flik av et bilde av ham foran oss.

I tillegg så er julenissen så mye mer. Alt omkring han (contenten) viser til hva publikummer ønsker seg og trenger på sitt mest målrettede. Vi vil ha ønsker som går i oppfyllelse, og gjennom gaver og romantiske ideer om juletradisjon, magi og gjenkjennelse,  gaver og mirakler er det nettopp det nissen gjør. Med den røde lua på.

Julenissens strategiske partnere

Coca- Colas har hatt flere julekampanjer siden 1920-tallet, der nissen drikker cola og ofte deler ut colaflasker til barn. Ikke bare ble presentasjonen av julenissen som den rødkledde tjukkasen etablert og markedsført (for ham gratis). Mange synes jula er i gang når den første julenissereklamen fra Coca Cola ruller over skjermen.

Evnen til å gjenkjenne gode partnere, etablere sitt eget brand og la markedsføringen betale for seg selv (foreldre forteller jo fritt til sine barn, og gjør faktisk mye av jobben med gaveinnkjøp for ham, uten at han trenger å løfte en finger) er det som gjør Julenissen unik i markedsføringssammenheng. Han er den ultimate ‘influencer’.

Vil du bli den neste Julenissen?

Gjennom markedsføring og kommunikasjonsstudier kan du også lære hvordan du kan endre folks oppfatninger, hva de gjenkjenner og hva de ønsker seg. Dette er den ultimate makten.

Har du lyst til å bli endel av denne mektige gruppa, som kan bruke psykologi, overtalelse, kreativitet og strategi til både godt og ondt? Da forslår vi at du studerer markedsføring i utlandet. Her får du nye impulser og kan lære av de flinkeste innen bransjen.

Les mer:
Markedsføring
Journalistikk / kommunikasjon / PR

Mia Nilsen
Mia

Mia har tatt både bachelor og master i utlandet, i henholdvis England og Belgia. I tillegg har hun arbeidserfaring fra ulike land, inkludert USA og Kenya. Hun synest utdanning i utlandet er kjempestas og er veldig fornøyd med å kunne hjelpe andre ha samme positive erfaringer som hun selv har hatt.

Meld din interesse

Vil du vite mer om studier i utlandet med IBS?

Fyll ut interesseskjemaet, så kontakter vi deg. Legg gjerne ved en beskjed om du har spesielle spørsmål du vil ha svar på. Vi ser frem mot å hjelpe deg!

Bestill informasjon

Vil du få mer informasjon tilsendt?

Her kan du bestille en informasjonspakke. Du får den tilsendt i posten og inneholder blant annet brosjyre, prisliste og utdanningsguide – og skulle du ønske mer spesifikk informasjon er det bare å skrive det inn i kommentarfeltet!