Stipendier

Söka stipendier för utlandsstudier

Du som ska studera utomlands har möjlighet att söka stipendier. Nedan har vi samlat tips och information till dig, för att du lättare ska kunna komma igång. Läs även mer om stipendier från stiftelsen IBS.

 

Vad är stipendier?

Ett stipendium är ett ekonomiskt bidrag som delas ut till personer eller organisationer för att stödja och främja olika ändamål. Många gånger delas de ut av stiftelser men kan egentligen delas ut av vem som helst. Det finns privatpersoner, företag och organisationer som donerar pengar för att främja forskning och utbildning men också för att hjälpa studenter.

De som skänker pengar vill ofta att pengarna ska förvaltas separat och för ett bestämt ändamål. På detta sätt uppkommer fonder och stiftelser. Fonderna och stiftelserna förvaltar de skänkta pengarna och vanligtvis är det räntan på kapitalet som används för att årligen kunna ge stipendier. Stipendierna är skattefria om de riktar sig till en bred krets av människor och där det inte krävs en motprestation, motsvarande en lön på ett företag. Generellt så slipper den som mottagit ett stipendium skatta så länge det handlar om bidrag till studier.

 

Stipendier på olika nivåer

Hur mycket pengar du får varierar från stipendium till stipendium och vilket ändamål du söker för. Det finns stipendier på allt ifrån några hundralappar till miljontals kronor. De största beloppen gäller dock främst forskningsprojekt. För högskolestudier ligger stipendierna oftast på mellan SEK 1 000 och 15 000.

Stipendier för utlandsstudier och på högre nivå efter grundexamen ligger betydligt högre.

Många fonder ställer specifika krav på de sökande. Det är exempelvis vanligt att en viss kommun eller skola har egna stipendier som man bara kan söka om man är född eller uppvuxen i området. Hör därför efter på din skola och i din kommun vilka stipendier du kan söka och om de gäller för utlandsstudier.

 

Stiftelsen IBS delar ut stipendier

Varje år delar stiftelsen IBS ut ett antal stipendier. Dessa delas endast ut till blivande IBS-studenter. I din stipendieansökan till IBS vill vi att du skriver en längre motivering om varför just du ska få det här stipendiet. Du väljer själv om du vill skriva din motivering på svenska eller engelska.

I år delar stiftelsen IBS ut ett stipendium på SEK 20 000 och 10 stycken på SEK 5 000. Skicka din stipendieansökan till oss i dag!

Du som vill söka stipendium från stiftelsen IBS till kursstart hösten 2015 behöver ansöka till en IBS-utbildning senast den 31 mars 2015. Vi önskar även få in din stipendieansökan senast den 31 mars 2015. Du skickar den till IBS per post eller e-mail. Skriv ”stipendieansökan” i ämnesraden om du skickar in din ansökan via mail, eller märk kuvertet ”stipendieansökan” om du skickar in den per post.

 

Tips och information kring stipendier för utlandsstudier

Böckerna som nämns finns som referensexempel på alla större bibliotek i Sverige. Det går också att beställa dem från respektive förlag.

 • Alla dessa fonder och stiftelserFörfattare: Lennart Frii. Förlag: Lehmans
  Boken beskriver drygt 5 000 fonder, vilka stipendier som delas ut och vem som kan söka.
 • Kulturfonder i Sverige
  Författare: Lehsman-Odelberg. Förlag: NordstedtsBoken beskriver vilka stipendier som kan sökas för utbildning och arbete inom kulturområdet, däribland språkstudier. Stipendierna för utbildning är främst för studier på universitetsnivå.
 • StipendiehandbokenDenna bok är utgiven av Stipendieförlaget, vilket är ett dotterbolag till Stipendiekonsulten. I Stipendiehandboken finns ett sökregister och informationen delas upp ämnesvis samt länsvis. Över 2 000 fonder och stipendier finns publicerade här.
 • International Student OfficesPå universitet och högskolor runt om i landet finns ofta kontor som kan ge råd och tips inför utlandsstudier och stipendieansökningar. Här brukar det finnas bra referensbibliotek.
 • Sweden BookshopSvenska Institutets nätbokhandel där du kan hitta handböcker och andra publikationer om studier utomlands: www.swedenbookshop.com.
 • Svenska institutetSvenska institutet är en statlig myndighet som bland annat delar ut stipendier för studier och forskning utomlands. Besök deras hemsida för mer information: www.si.se.
 • FörsamlingarDin pastorsexpedition kan ge mer information.
 • AmbassadenAmbassaderna har ibland en avdelning som har information om stipendier. Kontakta ambassaden för landet du vill åka till.

Läs mer om stipendier:
Stipendier.se
Stipendier.se – specifikt för USA
Länsstyrelsernas stiftelsedatabas
Studera.nu
Stipendielistan

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utlandsstudier med IBS?

Fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Lämna gärna ett meddelande om du har specifika frågor du vill ha svar på. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Läs mer här

Beställ broschyr

Beställ utbildningskatalogen för 2015/16!

Här kan du beställa vår nya katalog för läsåret 2015/16. Få den hemskickad, helt kostnadsfritt, i brevlådan och ta dig tid att bläddra igenom precis när och var du vill.

Läs mer här