Stipendier

Söka stipendier för utlandsstudier

Du som ska studera utomlands har möjlighet att söka stipendier. Nedan har vi samlat tips och information till dig, för att du lättare ska kunna komma igång. Läs även mer om stipendier från stiftelsen IBS.

Vad är stipendier?

Ett stipendium är ett ekonomiskt bidrag som delas ut till personer eller organisationer för att stödja och främja olika ändamål. Många gånger delas de ut av stiftelser men kan egentligen delas ut av vem som helst. Det finns privatpersoner, företag och organisationer som donerar pengar för att främja forskning och utbildning men också för att hjälpa studenter.

De som skänker pengar vill ofta att pengarna ska förvaltas separat och för ett bestämt ändamål. På detta sätt uppkommer fonder och stiftelser. Fonderna och stiftelserna förvaltar de skänkta pengarna och vanligtvis är det räntan på kapitalet som används för att årligen kunna ge stipendier. Stipendierna är skattefria om de riktar sig till en bred krets av människor och där det inte krävs en motprestation, motsvarande en lön på ett företag. Generellt så slipper den som mottagit ett stipendium skatta så länge det handlar om bidrag till studier.

Stipendier på olika nivåer

Hur mycket pengar du får varierar från stipendium till stipendium och vilket ändamål du söker för. Det finns stipendier på allt ifrån några hundralappar till miljontals kronor. De största beloppen gäller dock främst forskningsprojekt. För högskolestudier ligger stipendierna oftast på mellan SEK 1 000 och 15 000.

Stipendier för utlandsstudier och på högre nivå efter grundexamen ligger betydligt högre.

Många fonder ställer specifika krav på de sökande. Det är exempelvis vanligt att en viss kommun eller skola har egna stipendier som man bara kan söka om man är född eller uppvuxen i området. Hör därför efter på din skola och i din kommun vilka stipendier du kan söka och om de gäller för utlandsstudier.

Stiftelsen IBS delar ut stipendier

Varje år delar stiftelsen IBS ut ett antal stipendier på SEK 5 000 vardera. Dessa delas endast ut till blivande IBS-studenter. I din stipendieansökan till IBS vill vi att du skriver en motivering på cirka 3 000 tecken (inklusive blanksteg) om varför just du ska få det här stipendiet. Vi vill att du skriver din motivering på engelska.

Du som ska studera utomlands med IBS kan söka stipendium från stiftelsen IBS. Ansök till våren 2017 senast den 15 oktober och skicka samtidigt in din stipendieansökan. Lycka till!

Du som vill söka stipendium från stiftelsen IBS till kursstart våren 2017 behöver ansöka till en IBS-utbildning senast den 15 oktober 2016. Vi önskar även få in din stipendieansökan senast den 15 oktober 2016. Skicka din ansökan per post eller mail. Skriv “stipendieansökan” i ämnesraden om du skickar in din ansökan via mail, eller märk kuvertet “stipendieansökan” om du skickar in den per post.

Stipendier på enskilda skolor

Vissa av de college och universitet vi samarbetar med erbjuder stipendier till våra studenter.

 • Berkeley College New York, USADu som tar en full degree på Berkeley och uppfyller skolans krav får stipendium på upp till 25 % av undervisningsavgiften.
 • Fisher College, Boston, USADu som tar en full degree på Fisher College och uppfyller skolans krav kan söka stipendium för en del av undervisningsavgiften. Är du bra i någon idrott? På Fisher finns även generösa idrottsstipendier som du kan söka.
 • Keiser University, West Palm Beach, USASom IBS-student på Keiser är du garanterad ett stipendium. Har du ett GPA (medelvärde av betyg) på minst 2.5 är det SEK 33 000. Är ditt GPA minst 3.0 är stipendiet SEK 61 800. Är du bra i någon idrott? På Keiser finns även generösa idrottsstipendier som du kan söka. Läs mer om GPA
 • Hawaii Pacific University (HPU), Honolulu, USADu som ansöker för att ta en full degree på HPU kan söka stipendier som skolan delar ut. Beloppen varierar mellan USD 4 000 – USD 12 000 per år, beroende på ditt GPA. Läs mer om GPA
 • Martin Brisbane/Martin Melbourne/Martin Sydney, AustralienVäljer du att studera något av programmen Event Management, Graphic Design eller Travel & Tourism på Martin får du som IBS-student ett stipendium på AUD 2 000. Stipendiet är redan avdraget från priserna du ser i prislistan.

Tips och information kring stipendier för utlandsstudier

Böckerna som nämns finns som referensexempel på alla större bibliotek i Sverige. Det går också att beställa dem från respektive förlag.

 • Alla dessa fonder och stiftelserFörfattare: Lennart Frii. Förlag: Lehmans
  Boken beskriver drygt 5 000 fonder, vilka stipendier som delas ut och vem som kan söka.
 • Kulturfonder i Sverige
  Författare: Lehsman-Odelberg. Förlag: NordstedtsBoken beskriver vilka stipendier som kan sökas för utbildning och arbete inom kulturområdet, däribland språkstudier. Stipendierna för utbildning är främst för studier på universitetsnivå.
 • StipendiehandbokenDenna bok är utgiven av Stipendieförlaget, vilket är ett dotterbolag till Stipendiekonsulten. I Stipendiehandboken finns ett sökregister och informationen delas upp ämnesvis samt länsvis. Över 2 000 fonder och stipendier finns publicerade här.
 • International Student OfficesPå universitet och högskolor runt om i landet finns ofta kontor som kan ge råd och tips inför utlandsstudier och stipendieansökningar. Här brukar det finnas bra referensbibliotek.
 • Svenska institutetSvenska institutet är en statlig myndighet som bland annat delar ut stipendier för studier och forskning utomlands. Besök deras hemsida för mer information: www.si.se.
 • FörsamlingarDin pastorsexpedition kan ge mer information.
 • AmbassadenAmbassaderna har ibland en avdelning som har information om stipendier. Kontakta ambassaden för landet du vill åka till.

Läs mer om stipendier:
Stipendier.se
Stipendier.se – specifikt för USA
Länsstyrelsernas stiftelsedatabas
Studera.nu
Stipendielistan
Studentum.se
Globalgrant

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utlandsstudier med IBS?

Fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Lämna gärna ett meddelande om du har specifika frågor du vill ha svar på. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Beställ gratis broschyr

Vill du ha material hem i brevlådan?

Här kan du beställa hem gratis information om utlandsstudier. Ta dig tid att bläddra igenom informationen precis när och var du vill.